Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
În cadrul proiectului „MASPA”, derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, finanţat din Granturile SEE 2009 – 2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Social – a fost organizată de către promotorul acestui program, Fundația Romanian Angel Appeal, prima dintre cele două tabere de vară programate anul acesta în proiect.
Perioada în care a avut loc tabăra a fost în intervalul 10-14 iulie în Moieciu, județul Brașov, într-o zonă pitorească, care a îmbiat la relaxare şi conectare cu natura. Această tabără a fost destinată copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 19 ani, care suferă de tulburări din spectrul autist, alături de aceștia luând parte la tabără și părinții sau frații/surorile celor afectați.
Din numărul total de 15 copii participanți la tabără, 11 dintre aceștia au fost copii cu TSA, ceilalti fiind copii tipici. Familiile au fost selectate din Arad, Galaţi şi Bucureşti, acestea fiind judeţele de implementare ale proiectului. Criteriile de selecţie pentru familii au fost: vârsta copilului cu TSA, gradul de independenţă al copilului şi capacitatea de relaţionare cu un grup nou de copii, implicarea familiei în procesul terapeutic etc.
Zece voluntari și doi organizatori i-au însoțit pe toata durata taberei, conform unui program bine stabilit, pe cei 15 copii și i-au coordonat în vederea realizării diferitor activități care au avut drept scop relaxarea și crearea unei bune dispoziții pentru copii.
Pe durata taberei, organizatorii au pregătit un program de activități pentru copii, atât în aer liber, cât și în incinta taberei. Pe parcursul activităților, copii au fost asistați și sprijiniți de echipa de voluntari, în timp de părinților le-au fost organizate sesiuni de training și workshop-uri de către organizatori și experți islandezi, părinți și ei ai unor copii cu TSA. În cadrul acestor workshop-uri au fost abordate teme precum: gestionarea situaţiilor dificile la copilul cu TSA, prioritizarea intervenţiilor terapeutice în funcţie de nevoile copilului cu TSA, crearea de grupuri de iniţiativă locale care să militeze pentru drepturile copiilor cu TSA etc.
Prima zi de tabără (10 iulie) a fost destinată cunoașterii între familiile participante și voluntari, pentru ca fiecărei familii, dar și fiecărui voluntar să le fie mai ușor să-și aleagă cum vor să lucreze. Astfel, după sesiunea de cunoaștere organizată pe modelul speed dating, fiecare familie a primit un voluntar care a avut grijă și a asistat copilul sau copiii acelei familii pe durata activităților.
Programul propriu-zis al activităților a început din cea de-a doua zi de tabără. În această perioadă, copiii au desfășurat alături de voluntari, în prima parte a zilei, o mulțime de activități în aer liber (drumeție, călărie, jocuri sportive), dar și în incinta taberei, în cea de-a doua parte a zilei (activități de bricolaj, pictură pe tricouri și planșe de desen, modelarea lutului).
De asemenea, într-una dintre zile, copiilor le-a fost pregătită o primă surpriză, care a constat într-o excursie, în care au participat și părinții, la grădina zoologică din Brașov. Copiii au fost entuziasmați, iar timp de două ore au admirat animalele și au făcut poze alături de familii și voluntari. O altă surpriză le-a fost făcuta copiilor în ultima seară, când echipa de voluntari, împreună cu organizatorii au organizat o petrecere surpriză.
Tabăra a reprezentat atât pentru copii, cât și pentru familia acestora un bun prilej de relaxare și de a cunoaște noi persoane, ba chiar de a lega noi prietenii cu alte familii și cu voluntari.