Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

maspa

last screen

Data de 2 aprilie marchează Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului, zi în jurul căreia peste tot în lume, asociațiile și fundațiile care susțin și promovează cauza persoanelor care suferă de tulburări de spectru autist, organizează și desfășoară evenimente în scopul conştientizării problematicii autismului. Conform studiilor Centrului pentru Prevenirea și Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA, publicate în luna martie a anului 2014, 1 din 68 de persoane este atinsă de această afecțiune, fapt care conduce către o prioritizare a acestui subiect în cadrul politicilor de sănătate a multor state.

 

În acest an, în contextul zilei de 2 aprilie, Fundația Romanian Angel Appeal, în colaborare cu Cinematograful Hollywood Multiplex, organizează un eveniment inedit, din punct de vedere socio-cultural, menit să atragă atenția asupra problemei persoanelor care suferă de autism, cauză pe care fundația noastră o susține.

 

Astfel, începând din data de 31 martie și până în data de 2 aprilie, timp de trei zile, în cadrul unui mini-festival cinematografic, denumit „Zilele Minților Frumoase„, la Hollywood Multiplex, Mall Vitan, vor rula 3 filme care prezintă problematica afecțiunilor de spectru autist. Din dorința informării și conștientizării publicului larg cu privire la dificultățile și  nevoile pe care le au persoanele care suferă de autism, Fundația Romanian Angel Appeal vă invită să luați parte la acest eveniment, intrarea la festival fiind liberă, iar orarul rulării filmelor fiind următorul:

 

  • Joi, 31 martie, ora 18.00 – A Brilliant Young Mind

Ascunzându-se în siguranța lumii sale interioare, Nathan face eforuri să intre în contact cu oamenii, dar sfârșeste deseori prin a-i alunga pe cei care încearcă să se apropie de el, inclusiv pe mama sa, Julie. Nathan găsește confort și siguranță în numere și matematică. Meditat de un professor nonconformist, devine clar faptul că talentul lui Nathan îl va ajuta sa participe la Olimpiada Internațională de Matematică.

– Durată: 1h 51 min;

– Gen: Dramă;

  • Vineri, 1 aprilie, ora 11.00 – Extremely Loud and Incredible Close

Povestea unui baiat de 9 ani, Oskar Schell, un baiat special și extrem de sensibil care își pierde tatăl în tragicele evenimente din 11 septembrie 2001. După pierderea celui care i-a fost mentor și cel mai bun prieten, Oskar găsește în lucrurile acestuia o cheie misterioasă și un nume. Aventura căutării posesorului cheii este o luptă cu propriile bariere și o modalitate inedită de a recupera relații pierdute

– Durată: 2h 9 min;

– Gen: Aventură; Dramă; Mister

 

  • Sâmbătă, 2 aprilie, ora 15.00 – Fly Away

Jeanne e o mamă singură, a cărei fiică, Mandy, este grav afectată de autism. Pe măsură ce fata crește si devine adult, lucrurile care funcționau înainte, nu mai funcționează, iar soluțiile găsite de Jeanne eșuează. Mandy devine tot mai greu de controlat, iar Jeanne simte că toată viața îi scapă de sub control. Jeanne are două săptămâni pentru a lua cea mai grea decizie pentru un părinte: să lase copilul să plece, permițându-i să se dezvolte, dar și să se înstrăineze sau să o țină pe Mandy aproape, riscând să intre în colaps împreună. Pentru a se ocupa de fiica ei în vârsta de 15 ani, Jeanne a devenit ea însăsi disfuncțională, neglijându-și afacerea, relațiile cu ceilalți oameni și renunțând până și la somn, căci Mandy are adesea coșmaruri. Totuși, relația celor două e greu de desfăcut, pentru că fiecare e dependentă de cealaltă.

– Durată: 1h 25 min;

– Gen: Dramă

 

Minifestivalul va fi precedat de 3 evenimente:

  • Primul – o întâlnire cu elevi tipici, organizată într-o școală publică de masă – întîlnire în cadrul căreia vor fi abordate cunoștințele elevilor cu privire la autism, percepțiile cu privire la diferențe, noțiuni legate de prietenie.
  • Cel de al doilea eveniment constă în abordarea unor angajatori din mai multe firme mari și explorarea percepțiilor și cunoștințelor acestora cu privire la autism.
  • Cel de al treilea eveniment constă dintr-o întâlnire facilitată cu presa, în data de 2 aprilie, după proiecția filmului Fly Away.

 

Mini -festivalul face parte din Campania de sensibilizare organizată în cadrul Proiectului ŢMASPA- Măsuri pentru promovarea non-discriminării și incluziunii sociale în mediul școlar, comunitate și pe piața muncii pentru persoanele cu autism, cu focus pe comunitățile roma.

Scopul proiectului îl reprezintă stimularea dezvoltării de initiative pentru reducerea inegalităților și prevenirea excluderii sociale în școli, comunitate și pe piața muncii a copiilor și tinerilor cu tulburări din spectrul autist (TSA), în special a celor care fac parte din comunitatea roma.

 

Proiectului “MASPA – Măsuri pentru promovarea non-discriminării și incluziunii sociale în mediul școlar, comunitate și pe piața muncii pentru persoanele cu autism, cu focus pe comunitățile de roma” este implementat de Fundația Romanian Angel Appeal, Iceland Autistic Society – Einverfusamtokin din Islanda, Direcția Generală de Asistență Socială a Municipiului București, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Arad și Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Galați.

 

Proiectul a fost demarat la 8 aprilie 2015, are o durată de desfășurare de 13 luni și este derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, finanţat din Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială. Valoarea totală, eligibilă, a proiectului, este de 1.270.745 lei, din care 1.143.221 lei finanțare nerambursabilă și 127.524 lei co-finanțare.

 

Pentru detalii, contactați:

Răzvan Rădulescu, Coordonator PR

Tel: +40.731.137.516

E-mail: razvan.radulescu@raa.ro