Proiect finanţat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.

maspa

În perioada 17 – 21 iulie 2016, echipa Fundației Romanian Angel Appeal, alaturi de 10 voluntari implicați și motivați, au însoțit 8 familii din București, Arad și Galați în tabără în Arieșeni, județul Alba. Cele 8 familii au însemnat 14 adulți și 16 copii, dintre care 9 diagnosticați cu tulburari din spectrul autist și 7 frați tipici.

Această a doua tabăra din cadrul Proiectului „MASPA”, derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10-CORAI, finanţat din Granturile SEE 2009 – 2014, a reprezentat  pentru familii o bună ocazie de a vedea locuri noi, de a-și face prieteni și de a învăța din experiențele celorlalți.

Tabăra a fost astfel concepută încât și părinții, și copiii cu TSA dar și frații tipici să fie implicați în cît mai multe activități pe parcursul celor 5 zile petrecute împreună. În prima zi, după acomodarea cu un mediu nou, familiile au avut ocazia să îi cunoască mai bine pe voluntarii prezenți și să exploreze împrejurimile. În zilele următoare, pentru părinți au fost organizate workshop-uri susținute de organizatori și de experții islandezi, parteneri în cadrul proiectului. Aceștia din urmă, ei înșiși părinți ai unor copii cu TSA, au povestit celor prezenți despre evoluția propriilor copii și despre schimbările legislative care au avut loc pentru ca integrarea școlară a copiilor cu TSA să fie cât mai eficientă, iar procesul de adaptare al copiilor la o viață independentă să fie cît mai reușit.

Pe lângă workshop-urile organizate pentru părinți, voluntarii au implicat copiii într-o serie de activități specifice vârstelor și intereselor: pictat, modelaj în lut, pictat pe tricouri, modelaj platilina, colorat, realizarea unor colaje, jocuri cu palete, cu mingi, mini concursuri sportive.

Atunci când vremea a fost favorabilă, activitățile desfășurate în incinta pensiunii au fost înlocuite cu excursii și surprize: excursie cu telescaunul pe vârful Vârtop, vizită la Groapa Ruginoasă, cules de afine, vizitarea gospodăriilor învecinate și joaca cu animale domestice. Aceste activități în aer liber le-au oferit copiilor șansa de a-și depăși fricile (de animale sau de înălțime) și de căpăta mai multă încredere în propriile forțe.

Pentru că ziua unuia dintre copii a fost în tabără, voluntarii și organizatorii nu am putut lăsa acest  moment nemarcat. A fost organizată o mică petrecere, copiii și-au făcut măști și spre seară au stat împreună cu voluntarii la un foc de tabără.

Vă mulțumim foarte mult pentru această oportunitate. Venim cu drag și altă dată. Ne-ați făcut o mare bucurie, pe care nu ne-am fi permis-o singuri. Am învățat multe lucruri și am creat prietenii cu părinții care se lovesc de aceeași dificultăți. Mult succes și vă susținem cu mare drag în activitatea viitoare.

Părinte

Mulțumim foarte mult pentru tot! Un proiect reușit și atât de important pentru familiile cu copii cu autism. Sper din suflet să ne mai regăsim și în alte proiecte la fel de minunate așa cum a fost această tabără de vis. Multumim!

Părinte